Nie ste prihlásený Registrácia Prihlásiť

ÚzemnéPlány.sk

603 územných plánov

943 článkov

4802 fotografií

online návštevníkov

21. 05. 2018, meniny má: Zina

Aktuality

Pocitové mapy Slovenska spustené

pm-fb-profile-2×.png

Pomôžte zmeniť Vše mesto. Práve teraz máte možnosť vyjadriť sa k atraktívnosti verejných priestorov, doprave, zeleni v meste a bezpečnosti. Ktoré priestory sa Vám páčia? Kde máte problémy s bicyklovaním? V ktorej oblasti je dostatok kvalitnej zelene? Kde sa necítite bezpečne?

15. 03. 2018 | viac

Diskusné stretnutie k Manuálu tvorby verejného priestoru

img-20180303–192534.jpg

V poradí prvé stretnutie s verejnosťou k pripravovanému Manuálu tvorby verejných priestorov Prešova zorganizovali Atrium Architekti v Libresso caffe 3.3.2018 v Prešove.

07. 03. 2018 | viac

Diskusia k téme verejných priestorov Prešova.

Radi by sme Vás srdečne pozvali na podujatie Verejné priestory Prešov, ktoré predstavuje prvé zo série diskusno — participačných stretnutí k pripravovanému Manuálu tvorby verejných priestranstiev Prešov.

22. 02. 2018 | viac

VÝSKUM V OBLASTI AUTONÓMNEHO ÚZEMNÉHO PLÁNOVANIA

eu-logo-2.png

Zvýšenie súkromných investícií prostredníctvom spolupráce výskumných inštitúcií a podnikateľskej sféry.

29. 01. 2018 | viac

Vernisáž Mestské zásahy Kežmarok

mz-kezmarok-poster-vernisaz-web.png

Tešíme sa na prezentáciu a krst publikácie MZKK 24.11.2017 o 17:00 v Mestskej knižnici Kežmarok.

15. 11. 2017

Autor

Martina Horváthová

Autor fotografií

Futurilla

Zdroj

Vydavateľstvo EuroStav, s.r.o.

Zobrazení

13597

Dátum vydania

29. 09. 2011

Kategórie článku

Súvisiace články

Hodnotenie článku

Článok sa mi páči / nepáči

48%

Celkový počet hlasov: 565

Partneri

Generálny partner

Hlavní partneri

Partneri

Mediálni partneri

Anketa

Považujete proces schvaľovania územnoplánovacej dokumentácie a Zmien a doplnkov za dostatočne pružný?

Áno

42%

Nie

34%

Nedá sa zovšeobecňovať

24%

Aktuálne diskusie

Najnovšie komentáre

  • UPDATE ON LOAN REQUIREMENT

    Hello, Apply and get qualify for a loan.Interest rate 1% easy process. Please Only serious inquiries. …

    20. 05. 2018 / 09:53 | UPDATE ON LOAN REQUIREMENT

  • UPDATE ON LOAN REQUIREMENT

    Hello, Apply and get qualify for a loan.Interest rate 1% easy process. Please Only serious inquiries. …

    20. 05. 2018 / 09:52 | UPDATE ON LOAN REQUIREMENT

  • Naléhavá nabídka půjček

    Dobrý deň,

     Hľadáte podnikateľský úver, osobný úver? úver na študentov, pôžičku na konsolidáciu …

    19. 05. 2018 / 17:56 | Nelson Muller

  • Naliehavá pôžičková ponuka

    Dobrý deň,

    Sme legitímnym a serióznym peňažným úverom. Poskytujeme úvery jednotlivcom, ktorí …

    19. 05. 2018 / 17:55 | Nelson Muller

  • Naliehavá ponuka úveru

    Dobrý deň,

    Som pán Nelson Muller súkromným veriteľom, ktorý požičiava úver s veľmi nízkou …

    19. 05. 2018 / 17:54 | Nelson Muller

Centrum pre návštevníkov pri Wesport Lake

centrumprenavstevnikovwesportlake01.jpg

Krajina okolo mesta Stoke-on-Trent v severozápadnom Anglicku je známa svojimi jazerami a kanálmi. Pri jazere Westport Lake architekti z Walker Simpson Architects zrealizovali Centrum pre návštevníkov (ako príklad nízkoenergetickej budovy), v ktorom je skombinované prirodzené vetranie, prírodné stavebné materiály a potenciál prírodného chladenia, ktorý má voda z jazera.

Centrum pre návštevníkov pri jazere Westport Lake bolo dané do prevádzky spoločnosťou British Waterways (britské plavebné cesty), v mene Mestskej rady mesta Stoke-on-Trent, s cieľom vytvorenia turistickej destinácie vysokej triedy pozdĺž siete kanálov. Lokalita, miestna prírodná rezervácia, je obľúbená pre rybárov, pozorovateľov vtákov, milovní- kov prechádzok a cyklistov.

centrumprenavstevnikovwesportlake01.jpg

Nové centrum pre návštevníkov a centrum štúdia prírody poskytuje verejnosti veľmi potrebné služby; flexibilné priestory, ktoré dokážu zabezpečiť možnosť vyučovania pre školy, priestor pre semináre, ako aj kaviareň pre návštevníkov a pozorovaciu plošinu nad jazerom a kanálom.

Architektonické riešenie

Hlavným zámerom autorov projektu, spoločnosť Walker Simpson Architects, bola výzva pre konvenčné environmentálne typológie. Ubytovanie v hlavnej budove je zriadené na vyvýšenej plošine, podopretej skupinou tenkých dubových stĺpov, kĺbovo spojených pomocou oceľových kĺbových spojov pri základovej doske a čele. Masívne tehlové steny dielne a skladu podopierajú časť tejto plošiny pri spodnom podloží. Nájomca uvažuje, že tento priestor budú využívať univerzity a školy na kurzy a praktické školenia o zvieratách žijúcich vo voľnej prírode. Návštevníci chodia do budovy popri plošine a cez oceľový most pre peších, ktorý spája budovu s okolitou krajinou.

Tvar horného podlažia bol poňatý ako kôrovcovitý otvor k jazeru a kanálu uzatvárajúci priestor so zasklením od podlahy až po strop. Rastúce zakrivenie plošiny, rovnobežné s kanálom, sa odzrkadľuje zakriveným presahom strechy. Strecha zabezpečuje prístrešok pre vonkaj- šie aktivity susediaci so zasadacími miestnosťami a kaviarňou. Hrubé, vápennou omietkou pokryté steny z balíkov slamy, zahaľujú južné a západné vyvýšenia, kontrastujúc s presnosťou glazovaného výplňového muriva. Dubové drevo lemuje rohy slamených stien, čím vytvára hlboké obruby okien a definuje hranicu s prírodnou omietkou.

Materiálové a konštrukčné riešenie

Obvodový plášť budovy je špecifický kvalitnou tepelnou izoláciou a prírodný- mi materiálmi z udržateľných zdrojov. Balíky slamy boli zvolené z dôvodu ich nízkej viazanej energie a dobrej izolá- cie. Budova má lepenú konštrukciu na oceľovej a konštrukčne upravenej drevenej podlahe nesenej podlahovými nosníkmi a vonkajší obvodový plášť je z neupraveného dreva Thermowood.

centrumprenavstevnikovwesportlake03.jpg

Strecha je pokrytá rozchodníkovou rohožou, ktorá zlepšuje izoláciu a zabezpečuje utlmenie nárazov dažďovej vody. Zinková strešná hrana je 80 % recyklovaný materiál a spodné základové podložie je vybudované z viac ako 18 000 upravených červených a Staffordshirských modrých tehál.

Environmentálne riešenie

Budova využíva pasívne aj aktívne udržateľné tvarové vlastnosti a dosahuje klasifikáciu Excellent BREEAM. Certifikát o energetickej výkonnosti klasifikuje architektúru ako A s SBEM (SBEM = zjednodušený energetický model budov) s vypočítanými emisiami stanovenými vo výške 17,5 kg/m2 ročne. Budova je orientovaná tak, aby prijí- mala maximálne množstvo denného severného svetlo a minimalizovala sa záťaž slnečným teplom, pričom strešný svetlík privádza denné svetlo do stredu pôdorysu hlbokými traktmi. Prirodzené vetranie je dosiahnuté otvorením okien na oboch stranách priestorov. Dovnútra sa takto privádza chladný vzduch z jazera, spotrebovaný teplý vzduch je potom odčerpávaný von cez strešné okno.

centrumprenavstevnikovwesportlake02.jpg

Ak je nosná konštrukcia budovy optimalizovaná z pohľadu tepelných strát a prirodzeného vetrania, tak zbytková energia požadovaná pre vykurovanie priestoru a teplú vodu je zabezpečená aktívnymi environmentálnymi systémami zahŕňajúcimi tri zdroje obnoviteľnej energie; tepelné čerpadlo z jazerného zdroja, solárne termálne panely a 6 kWp pole monokryštalických fotovoltických panelov Sunpower.

Kúrenie je zabezpečené pomocou podlahového kúrenia. Tepelné čerpadlo z jazerného zdroja extrahuje teplo prostredníctvom 600 m dlhého potrubia na dne jazera.

Teplá voda pre domácnosť je zabezpečená pomocou solárneho ohrevu doplneného o tepelné čerpadlo z jazerného zdroja. Použitie vody je minimalizované pomocou toaliet používajúcich malé množstvo vody pri splachovaní, suchým pisoárom a armatúrami s nízkym prietokom.

Elektrické osvetlenie je zabezpečené pomocou energeticky úsporných žiarivkových svietidiel so spínaním podľa denného svetla. Obnoviteľná energia prispieva 47 % k odhadovanej energetickej potrebe budovy. Stavebné povolenie získala aj veterná turbína, a ak sa čoskoro zrealizuje, tento percentuálny podiel sa bude ďalej zvy- šovať.

Lokalita: Westport Lake, Stoke-on-Trent, Anglicko

Klient: British Waterways

Vlastník: Mestská rada Stoke-on-Trent

Nájomca: Staffordshire Wildlife Trust

Investori: Mestská rada Stoke-on-Trent, Staffordshire Wildlife Trust, Advantage West Midlands

Architektonické riešenie: Walker Simpson Architekti

Inžinieri: Arup

Stavebné náklady: 1,3 mil. £

Lehota výstavby: 2007–2009

Informačný panel vo vstupnej hale objektu zaznamenáva množstvo elektriny vygenerovanej v akomkoľvek danom čase, čo zvyšuje povedomie o environmentálnych kritériách budovy a vyzýva k zodpovednému využívaniu energie. Stála expozícia v budove poskytuje informácie pre návštevníkov, ktorí sa môžu dozvedieť o udržateľnosti ako aj o histó- rii kanálov a ekosystéme.

Diskusia

Sledovať diskusiu [1] | RSS

Pridať komentár

Nie ste prihlásený, pre využitie výhod pre registrovaných sa prihláste alebo zaregistrujte

Copyright © UzemnePlany.sk, 2007-2014 Všetky práva vyhradené | DB: 85 | T: 0.404985

ISSN 1338-2772 | Aktualizované 2× týždenne