Nie ste prihlásený Registrácia Prihlásiť

ÚzemnéPlány.sk

578 územných plánov

863 článkov

4471 fotografií

online návštevníkov

19. 05. 2013, meniny má: Gertrúda

Aktuality

Najlepší rezidenční developeri SR: Slnečnice a Mladé Čunovo

nrd-foto-4.jpg

/Bratislava 7. máj 2013/ Najlepšími rezidenčnými developermi Slovenskej republiky za rok 2012 sú developeri projektov Mladé Čunovo v kategórii pozemky a Slnečnice v kategórii rodinné domy. Pilotný ročník súťaže vyhlásil časopis Reality SK a realitný portál reality.sk pod záštitou hlavnej architektky hlavného mesta SR Bratislavy Ing. arch. Ingrid Konrad. Portál UzemnePlany.sk ako mediálny partner.

11. 05. 2013 | viac

Vyhlásenie ceny za najdeveloperský projekt sa blíži

najlepsi-rezidencny-developer-sr-2012-pozvanka.jpg

Vyhlásenie výsledkov „Najlepší rezidenčný developer SR 2012“ sa uskutočni 7. mája o 10.30 v priestoroch Spolku architektov Slovenska.

23. 04. 2013

PechaKucha Night Bratislava

pkn22-vizual.jpg

Srdečne Vás pozývame na 22. večer PechaKucha Night Bratislava, s podtitulom Višegrad edition, ktorý sa uskutoční vo štvrtok 18. 4. v Kine Nostalgia na Súťažnej 18.

02. 04. 2013 | viac

Industriálna budúcnosť

web-pozvanka-kkb-sk.jpg

Európska cena za výnimočný počin v oblasti obnovy kultúrneho dedičstva Europa Nostra si tento rok pripomenie 50. výročie svojej existencie. Pri príležitosti hodnotenia minulosti sa chceme pozerať do budúcnosti. Chceme sa venovať otázkam motivácií občanov a organizácií zaoberajúcimi sa reštaurovaním, záchranou a podporou industriálneho dedičstva.

02. 04. 2013 | viac

CLUBOVKA 04/2013

pozv-mk-1403–1–2a-sj-page-1.jpg

Hosť: architekt Marcio Kogan / Brazília Dátum: 5.apríl 2013 o 19tej, Divadlo Meteorit, Čulenova 3, Bratislava

19. 03. 2013 | viac

Horúca téma

Lezecká stena Pod Mostom

19. 07. 2012 / 18:09 | 20

Aktuálne diskusie

RSS

Najnovšie komentáre

RSS

Partneri

Generálny partner

Hlavní partneri

Partneri

Mediálni partneri

Anketa

Považujete proces schvaľovania územnoplánovacej dokumentácie a Zmien a doplnkov za dostatočne pružný?

Áno

51%

Nie

29%

Nedá sa zovšeobecňovať

20%

Fórum » Portál UzemnePlany.sk » Články » Bratislava – najmodernejšia metropola strednej Európy? - 9.diel / záver

Diskusia k článku

Bratislava – najmodernejšia metropola strednej Európy? - 9.diel / záver

historiabratislavy1diel06.jpg

V minulom čísle sme opísali veľké projekty polyfunkčných komplexov, administratívnych centier a výškových budov, dopravných stavieb a mestských štvrtí. Každý uzná, že je to čosi veľké a že to zmení tvár celého mesta. To však nie je úplná pravda. Mesto nie je tvorené len budovami a zástavbou, ale aj verejnými priestormi. Existujú mestá, ktoré si zakladajú predovšetkým na týchto priestoroch. A asi nie je náhoda ani to, že práve tieto mestá sa pravidelne umiestňujú medzi mestami s najvyššou kvalitou života. Keď sa však ešte vrátime do Bratislavy, pri všetkých pozitívnych vplyvoch, ktoré výstavba a všeobecný rozvoj zanecháva, sú tu aj tienisté stránky.

11. 04. 2011 | Zdroj: publikácia autora | Autor: Adrian Gubčo | Komentárov: 11 | Zobrazené: 3281× | viac

Pridať komentár [11] | Sledovať diskusiu [1] | RSS

michal

od prosteho cloveka

19. 04. 2011 20:22:00 | michal

Reagovať | Odkaz na tento príspevok

Prosím, ako úplnému nevzdelancovi môže niekto vysvetliť čo takého skvostného je napríklad na premostení Slovenskej národnej galérie alebo Presscentre? Podľa môjho sedliackeho vkusu, vzhľad premostenia SNG zabránilo akémukoľvek príjemnému pôžitku pre oči pri pohľade na Rázusovo nábrežie.
Pri čítaní pasáže či má zmysel prizerať na názor verejnosti som mal pocit, že sa nebodaj dočítam že architektúra je tu len pre architektov, lebo len oni „rozumejú“. Som rad že sa dopracovalo aspoň k úsudku: …“Neznamená to teda, že verejnosť treba v mierne odborných otázkach ignorovať“… Ja som si vždy myslel že architekti sú tu pre uspokojenie verejnosti, nie seba. Tak ako to je?
A ako by sa mala realizovať tá informovanosť verejnosti? A zaujíma ma čo by ste ľuďom povedali? Mne isto nezmení pohľad na niekoľko ovešaných kvádrov a betónových odliatkov poznanie, že za tým stoji architektmi uznávaná osobnosť.
Mám pocit že novodobá architektúra strašne predražuje výstavbu a údržbu ani nehovorím. Všetko za každú cenu musí byt originálne. Rad si to nechám skúsiť ozrejmiť ako to je naozaj.
Ďakujem

RE: od prosteho cloveka

20. 04. 2011 18:39:21 | architekt | Reakcia na

Osobne sa mi nezda, ze by novodoba architektura bola nejak za kazdu cenu originalna. A skor ako predrazene sa mi zda, ze za kazdu cenu lacne - ale to zas nieje vinou architekta, ale investora.

RE: od prosteho cloveka

03. 04. 2012 23:18:32 | pxls.jpg | Reakcia na

Pragmaticka hruba odpoved by znela: architekti su tu na uspokojenie potrieb investora, a investor nie vzdy potrebuje uspokojit aj verejnost. Pri vnimani akehokolvek diela je dolezite vediet ho precitat, vediet ho spravne vnimat, velakrat sa nam dielo nemusi pacit, pritom ale uzname jeho kvality. najjednoduchsie chapana estetika je paci/nepaci. nastastie estetika nie je celkom subjektivna disciplina a tak sa viaceri vieme zhodnut na rovnakych sudoch a ti, ktori vedia svoje rozhodnutie vysvetlit castokrat vynasaju protichodne sudy (paci/nepaci) voci tym ktori to nevedia. Ti prvi sa nad estetikou nevelmi zamyslaju, konaju impulzivne, citovo, preto su zaskoceni akoukolvek otazkou nad vysvetlenim svojho sudu. ti druhi okrem citu zapajaju do rozhodovania viac racionality a castokrat aj skusenost im pomoze rozlusknut kod zdelenia daneho diela, ci naopak su urazeni prilisnou lahkostou - naivitou. Zamerne nepouzivam termin architektura ale dielo, kedze tieto javy mozeme vidiet vo vsetkych umeleckych zanroch rovnako (vytvarne umenie, hudba, film...). Rozdelenie na tych, ktori dielo chapu a ti ktori dielu nerozumeju nebolo v minulosti tak bezne ako je domu poslednych 100-150 rokov. postupne vznikol trend sifrovat svoje spravy ci vkladat do diel stale viac skryteho vyznamu a prekvapeni, ktore na prvy pohlad prehliadneme. neskuseny divak po 3 sekundach bez namahy konci so sudom nepaci, kdezto natrenovanemu skusenemu divakovi sa po 10 sekundach vylucia endorfiny. mozno si vsimol viac detailov, mozno si ich vedel spojit vsetky do jednej mozaiky davajucej zmysel, mozno mu neusiel sakrasticky vtip ci odhalil skryty poriadok, system, prepojenia... Takto moze vzniknut dojem ze maliari maluju pre maliarov, architekti tvoria pre architektov a filmari pre filmarov pretoze tych ktori umeniu rozumeju casto vnimame tiez ako umelcov. umenie niekedy moralizuje, vysmieva sa, karikuje gyc, ci spravanie sa mainstramu cim sa z neho automaticky vyclenuje. preto takyto druh umenia nikdy mainstream chapat nemoze, inak by nebol mainstreamom. Esteticke sudy si vytvarajte sam a nie na zaklade odporucania zarucenej autority v podobe znamej osobnosti architekta ci maliara. len vy musite vediet preco sa vam dane dielo paci ci nepaci, nemozete sa na to pytat autora. ak sa vam ovesane kvadre nepacia, je to vas zaver z vnimania danej stavby, ktory je absolutne v poriadku. Umenie bolo a vzdy bude o peniazoch. nie preto ze by umelci vela zarabali, ale preto ze dobre dielo musi niekto zafinancovat. architektura od davna splnala reprezentacnu funkciu a palace, zamky ci kostoly postavene pred starociami stali v danej dobe cely majetok a rovnako vela stala aj ich udrzba. dnes sa nic nezmenilo. ked je poziadavka na okazalu reprezentativnu stavbu bude to pravdepodobne chciet vela financii.
michal

RE: RE: od prosteho cloveka

06. 04. 2012 17:45:22 | michal | Reakcia na

I ked mi teraz pripada vase ozrejmenie ako samozreje, vobec som sa na to nevedel tak pozriet. Dakujem.

RE: RE: RE: od prosteho cloveka

29. 06. 2012 16:40:08 | pxls.jpg | Reakcia na

nie je zac, rad som ponukol iny uhol pohladu :)

RE: RE: od prosteho cloveka

06. 04. 2012 18:06:12 | lujz | Reakcia na

whaw, na ine sa nezmozem:) husta odpoved.
admin

sng

20. 04. 2011 08:57:12 | admin

miso

RE: sng

20. 04. 2011 18:41:56 | miso | Reakcia na

Je to vec pohľadu, neviem čo by dal taký holandský architekt za to, keby mal také niečo doma :)

RE: RE: sng

04. 03. 2012 01:49:24 | Achernar | Reakcia na

Veľmi rád by som mu tam celé premostenie poslal. Podľa mňa je to jedna z najškaredších budov v Bratislave. Nevidím na nej nič pekné ani užitočné. Zakrýva pohľad na pekné nádvorie budovy SNG, a pritom sa ani tuším nevyužíva kvôli zlému stavu. Absolútne sa svojím tvarom a mohutnosťou a vytŕčaním do priestoru nehodí na jeho miesto. Zaujímalo by ma, čo je na ňom také dobré, pretože mňa doslova šokujú ľudia, ktorí tvrdia, že patrí medzi najlepšie stavby komunizmu. A to nie som žiadny "ničiteľ" stavieb z komunizmu, práve naopak. (Samozrejme vyjmä panelákov, ale aj to len do určitej miery - viď Petržalka, pri konečnej metra a pod.)

RE: RE: RE: sng

05. 03. 2012 11:22:35 | ba | Reakcia na

tak ako pise miso - vec pohladu. koncept je dobry, vstup do pamiatky radikalny, rekonstrukcia by sa urcite hodila.
admin

presscenter

24. 04. 2011 19:02:05 | admin

Pridať komentár

Nie ste prihlásený, pre využitie výhod pre registrovaných sa prihláste alebo zaregistrujte

Copyright © UzemnePlany.sk, 2007-2013 Všetky práva vyhradené

ISSN 1338-2772 | Aktualizované 2× týždenne